Kako izabrati idealnu grebalicu za mačku

Grebalice za mačke

Ako si se ikada pitala “ Kako izabrati idealnu grebalicu za mačku ?“, tj. onu koja neće završiti kao još jedan predmet koji skuplja prašinu, u tekstu koji sledi dobićeš odgovor.

Izbor idealne grebalice za mačke može biti frustrirajući i skup poduhvat. Može se desiti da, tokom vremena, pokupuješ više grebalica i da ih tvoj ljubimac sve do jedne ignoriše, osim njegove omiljene – tvog kauča. Zaključak može biti da mačka ne voli grebalice, što je retko kada slučaj.

Ljudi često greše birajući grebalicu koja se njima sviđa, umesto da svog ljubimca stave u prvi plan i razmisle šta će se njemu svideti. Potrebno je malo znanja kako bi se izabrala idealna grebalica za ljubimca, koja će mački biti od većeg interesovanja nego kauč u sobi.

Glavne karakteristike koje ljubimac zahteva kod grebalice za mačke:

  • Visina i čvrtina grebalice
  • Dobar materijal za grebanje i drobljenje
  • Horizontalna i vertikalna površina za grebanje
  • Različitost materijala i površina za grebanje

Mačke preferiraju visoke grebalice

Grebalica za mačke treba da bude dovoljno visoka kako bi mačka mogla da se skroz istegne tokom grebanja. Ovo istezanje doprinosi zdravlju i fleksibilnosti tvog ljubimca. Ukoliko mačka treba da se pogrbi tokom grebanja, neće dobiti punu korist od vežbanja i istezanja mišića, a ovaj položaj može biti poprilično neprijatan za nju. Mačka povremeno može preferirati da se pogrbi tokom grebanja, ali je od krucijalnog značaja da joj se pruži izbor i da postoji opcija da se može skroz istegnuti.

Kupovina grebalice za mačke koja je viša od 80 cm je svakako dobar početni izbor.

Mačkama je potrebna čvrsta grebalica

Čvrstina grebalice za mačke je bitna zbog više razloga:

  • Ukoliko se grebalica klati ili savija, mačka je neće koristiti. Ovo je razlog zašto su mačke sklone grebanju fotelja i stolica koje su veoma stabilne. U divljini, dvreće je prvi izbor kao površina za grebanje, što je očigledno zbog njihove stabilnosti.
  • Ukoliko se grebalica za mačke klati, tvoj ljubimac će se osećati nesigurno, plašeći se da se grebalica ne prevrne na njega. Ukoliko se to jednom desi, možetšbiti sigurna da će ljubimac zaobilaziti grebalicu u širokom luku.
  • Što je viša grebalica za mačke, to stabilnija ona mora biti. Mačka se može povrediti, čak nastradati, ukoliko velika i teška grebalica padnje na nju. Potraži grebalicu koja ima veoma tešku bazu koja sprečava njeno prevrtanje ili onu koja se može dodatno fiksirati za plafon.

Koji je najbolji materijal za grebanje?

Grebalice za mačke prave se od različitih materijala. Mnoge se dizajniraju sa ciljem da budu akraktivne ljudima, stavljajući potrebe i želje mačaka u drugi plan.

Mačke preferiraju čvrst materijal koji se drobi pod njihovim kandžicama. Ukoliko grebanje prati jak zvuk, utoliko je mačka zbog toga zadovoljnija.

Izbegavaj grebalice za mačke obložene tepihom. Iako se mačkama ovakve grebalice mogu dopasti, problem je u tome što se isti materijal nalazi u tvom domu, a ti sigurno ne želiš da se tepisi po stanu pretvore u grebalice za mačke. Ne možeš očekivati od mačke da napravi razliku zašto je dobro grebati tepih koji se nalazi na grebalici, a nije dobro to isto činiti sa tepihom koji se nalazi na podu tvog doma. Pored toga, grebalice sa tepihom mogu povremeno sa končićima zakačiti kandžiće tvog ljubimca, što može dovesti do povrede.

Površina za grebanje od sisala

Sisal je odličan materijal za površine za grebanje. Čvrst je, mačke ga obožavaju, i lepo se drobi ispod kandžica.

Površina za grebanje od kartona

Karton je takođe odličan materijal za grebanje. Kao i sisal, mački pruža lep osećaj, a pored toga proizvodi jak zvuk tokom grebanja, što mačke naprosto obožavaju.

Šuplji ili puni kartonski stubovi za grebanje?

Šuplji kartonski stubovi za grebanje su bolji izbor, iz dva razloga:

1. Stabilniji su. Šuplji kartonski stubovi, obmotani vlaknom sisala se preporučuju, za razliku od teških drvenih stubova koji su posebno rizični kod visokih grebalica usled opasnosti od prevrtanja.

2. Bučniji su tokom grebanja, što mačkama pruža pravo zadovoljstvo.

Mačke žele horizontalne i vertikalna površine za grebanje

Mačke uživaju u grebanju kako vertikalnih tako i horizontalnih površina. Iz tog razloga, prilikom izbora grebalice za mačke, potraži onu koja ima obe površine. Ukoliko ne možeš da pronađete takvu grebalicu, nabavi dve različite – jednu horizontalnu, drugu vertikalnu.

Stajalice i pećine – idealne za grebanje i odmaranje

Višenamenska grebalica za mačke je idealno rešenje za tvog ljubimca. Stabilna, visoka grebalica, sa površinama za grebanje od sisala, površinom (ili površinama) za stajanje i mestom za odmor ne samo što će zadovoljiti tvog ljubimca, već će dodatno zaštititi nameštaj (mačka će imati svoj kutak za odmor, a to neće biti tvoj nameštaj).

Pošto u prirodi mačke vole da se penju po drveću i da ih “prisvajaju”, a uz to dobijaju odličan pregled šta se ispod dešava, visoka višenamenska grebalica može im pružiti isto zadovoljstvo.

Mačke preferiraju različite površine za grebanje

Svim ljubimcima je neophodno pružiti adekvatnu zabavu kako ne bi došli u stanje dosade. Prilikom izbora grebalice za mačke, potraži onu koja će tvom ljubimcu pružiti maksimalnu zabavu. Pored višenamenske grabalice za mačke, rešenje može biti u kupovini nekoliko različitih grebalica, od različitih materijala.

Postavljanjem višenamenske penjalice za mačke sa mestom za odmor u blizini prozora podstaći će ljubimca da se istegne vertikalno, popne, grebe horizontalno, posmatra dešavanja napolju i da dremne. Penjalicu s vremena na vreme možeš premestiti ispred drugog prozora kako bi ljubimcu pružila nešto drugo za posmatranje.

Grebalice za mačke postavljene pod uglom

Tvog ljubimca možeš okupirati sa grebalicama za mačke postavljene pod uglom, na neočekivanim mestima. Grebalice postavljene pod uglom mačkama pružaju treći položaj za grebanje (pored horizontalnog i vertikalnog), što doprinosi aktivaciji drugih mišiča. Oktrivanje grebalica sa nagibom ispod kreveta ili u ćošku prostorije pružiće ljubimcu dodatnu zabavu.