Kavezi za pse za stan

Kavezi za pse za stan

Kavezi za pse za stan preporučuju se za korišćenje u stanu od strane veterinara, odgajivača i dresera pasa. On te može spasiti mnogih problema (uništavanje nameštaja, vršenja nužde svuda po stanu, samo povređivanje, griženje kablova i slično), a istovremeno može pomoći u bržem usvajanju dobrih navika od strane tvog ljubimca. Ukoliko se redovno izvodi napolje, pas može brže naučiti gde treba da vrši nuždu, pošto psi prirodno izbegavaju da vrše nuždu blizu mesta gde borave.

Psi su životinje koje imaju urođenu potrebu za jazbinom, tj. manjim ograđenim kutkom u kom će se osećati bezbedno. Tu instinktivnu potrebu možeš lako primetiti kod uličnih pasa, a možeš i kod svog psa, pogotovo u slučaju da se plaš plaši buke poput petardi i grmljavine. Ako se pas povlači u određeni deo stana, u neki ćošak ili ispod stola, to ti takođe demonstrira njegovu prirodnu potrebu za jazbinom.

Kavez za pse upravo zadovoljava tu potrebu, tj potrebu za jazbinom. Pošto se u ovom slučaju radi o izboru jazbine koju mu ti namećeš, a ne koju sam bira, od krucijalne je važnosti da se pas postepeno na kavez navikava kako bi ga u potpunosti prihvatio kao bezbedno mesto za povlačenje i odmor. Zbog toga, kavez za pse ne sme se nikada koristiti kao sredstvo kažnjavanja i pas na njega mora postepeno da se navikava.

Prepučuje se da kavez za psa za stan nabaviš pre samog dolaska novog ljubimca u tvoj dom. Metalni, žičani sklopivi kavez za pse je najbolje rešenje za stan, a u zavisnosti od same veličine kaveza i automobila, često se može koristiti i za transport. Pošto je njegova primarna svrha da stoji u stanu, nije sam po sebi predviđen za transport ljubimca, ali može poslužiti isključivo za transport psa automobilom, pod uslovom da je dobro fikrisan i da ne može da „šeta“ po sedištu ili gepeku. U suprotnom, moglo bi da dođe do povređivanja psa u transportu ako se kavez pomera pri vožnji, jer je vrlo verovatno da će rep psa „ispasti“ kroz rešetke kaveza i tako se povrediti.

Kavez za štence je jedan od najboljih načina da već u startu oblikuješ ponašanje tvog novog ljubimca, kako bi vam kasnije zajednički život bio ugodnji. Novi vlasnici pasa često inicijalno odbajucu ideju kupovine kaveza za pse, smatrajući kaveze surovim, ne shvatajući da kavez zadovoljava prirodnu potrebu psa za jazbinom, za njegovim sigurnim mestom gde se uvek može povući. Kavez za pse u stanu, iako manji, u suštini ograničava psu kretanje isto kao boks za pse u dvorištu.

Šta je u stvari kavez za pse?

Kavez za pse predstavlja žičanu konstrukciju, napravljenu od čvrste žice i dolazi u više dimenzija. Izbor veličine zavisi od same veličine tvog psa. Ako je u pitanje štene, preporuka je uzeti kavez koji će mu biti adekvatan kada poraste, mada možda u tom periodu više neće ni biti potrebe za kavezom.

Kavez treba da bude dovoljno velik da pas može normalno da ustane i da se u njemu okrene. U tvom odsustvu, ostavljanje psa u kavezu sprečiće destruktivno ponašanje ljubimca, poput uništavanja nameštaja, vrata, zidova i slično.

Kavez za pse nije isto što i transporter. Jedina svrha transportera za pse jeste prevoz psa sa jedne na drugu lokaciju i on ne bi trebao da se koristi u stanu kao zamena za kavez. Ne samo što obezbeđuje dovoljno prostora psu, kao što to čini kavez za pse, kod transportera pas nema dobar pregled okruženja, a isto tako cirkulacija svežeg vazduha nije toliko dobra kao kod kaveza za pse.

Zašto su žičani kavezi za pse najbolje rešenje?

Zbog same svoje konstrukcije, žičani kavezi za pse obezbeđuju najbolji pregled okruženja, a istovremeno omogućavaju odličnu cirkulaciju svežeg vazduha. Pas će imati veću sigurnost ukoliko može da posmatra okruženja u kom se nalazi kada je u kavezu.

Žičani kavez za pse lako se premešta sa jednog mesta na drugo. Zbog svoje sklopivosti, može se lako odložiti kada nije potreban, pri ćemu neće zauzeti mnogo prostora. Isto tako, može se lako spakovati u gepek automobila i poneti na put.

Žičani kavez za pse jednostavno se održava . Dovoljno ga je prebrisati vlažnom krpom. Plastična tacna na dnu kaveza može se prati u tuš kabini ili napolju sa baštenskim crevom. Zbog činjenice da se na direktnom suncu može lako deformisati, najbolje ju je osušiti suvom krpom ili ubrus papirom i izbegavati izlaganje direktnom suncu i visokim temperaturama.

Zbog svoje trajnosti, žičani kavez za pse lako se može prodati kao polovan kad za njim više ne bude bilo potrebe.

Izbor veličine kaveza za pse

Kavez za pse treba da bude dovoljno velik da pas u njemu može normalno da ustane, da se okrene, Pored toga, treba da postoji prostor za krevet za pse i za posude sa hranom i svežom vodom. Ukoliko uzimaš kavez za štene, adekvatna veličina bi bila ona koja će ove potrebe zadovoljiti kada pas dostigne svoju punu veličinu. Za rasne pse, možeš na internetu naći koja je standardna veličina za tu rasu (težina, visina, dužina). Ukoliko je u pitanju mešanac, konsultacija sa veterinarom po pitanju očekivane veličine psa može biti od koristi.

Iako veličina kaveza zavisi od veličine samog ljubimca, treba da povedeš računa o veličini prostora gde planiraš kavez za staviš. Ukoliko je prostor ograničen, možda nešto manji kavez od prvobitno planiranog može biti adekvatno rešenje, sve dog pas zbog toga ne trpi. Ukoliko prostor u stanu nije problem, a svom ljubimcu želiš da pružiš što veći komfor, razmisli o kupovini dva kaveza i njihovom spajanju u jedan veći. Pošto se vrata nalaze sa prednje i bočne strane, kavezi se najlakše spajaju sa bočne strane jednostavnim vezivanjem jednog za drugog pomoću plastičnih vezica.

Standardne veličine kaveza za pse

S veličina 64 x 54 (visina) x 48 cm: kavez za manje pse do 11 kg težine, za pse poput čivave, maltezera i mopsa.

M veličina 78 x 62 (visina) x 55 cm: kavez za pse do 18 kg težine, za pse poput basenjija, francuskog buldoga i kokeš španiela.

M-L veličina 93 x 69 (visina) x 62 cm: kavez za pse do 32 kg težine, za pse poput bigla, buldoga i bul-terijera.

L veličina 109 x 79 (visina) x 71 cm: kavez za pse do 41 kg težine, za pse poput nemačkog boksera, čau-čau i dalmatinca.

XL veličina 116 x 86 (visina) x 77 cm: kavez za pse do 50 kg težine, za pse poput akite, rotvajlera i nemačkog ovčara.

Gde postaviti kavez za pse

Kavez za pse treba da bude na mestu gde ti i ostali ukućani provodite najviše vremena. Uveče, kavez možeš prebaciti u svoju sobu, kako bi se pas, pogotov štene, osećao sigurnije znajući da si u njegovoj blizini. Neki se odluče da u startu uzmu dva kaveza, jedan za dnevnu, drugi za spavaću sobu kako ne bi morali da se bakću sa stalnim prebacivanjem kaveza iz jedne u drugu sobu.

Kod izbora mesta za kavez, treba voditi računa da nije blizu mesta gde je promaja, kao ni izvor toplote. Jedan deo kaveza možeš prekriti čaršavom ili peškirom kako bi se prigušila svetlost i psu obezbedio udobnji kutak za odmor.

Ukoliko želiš mladog psa da što pre naučiš da nuždu vrši napoju, kavez obavezno mora biti u tvojoj sobi tokom noći. Ako te probudi cvilenje šteneta, momentalno ga izvedi napolje. Prvih par nedelja, čak i meseci, sa novim psom znaju biti poprilično naporni, ali to je faza kroz koju svaki vlasnik novog psa, koji je u stanu, mora proći, pogotovo ukoliko želi psa sa dobrim navikama.

Humano i pravilno korišćenje kaveza za pse ima više koristi za tebe i tvog psa:

 • Ne moraš da brinete šta ljubimac radi kada nisi kod kuće, znajući da ništa neće biti uništeno, a istovremenom znajući da je pas na bezbednom mestu;

 • Pomoć pri treniniranju psa da nužnu vrši napolju, jer psi najćešće neće vršiti nuždu na mestu gde spavaju;

 • U slučaju okuplanja porodice i prijatelja, psa možeš lako izolovati kako vam ne bi smetao, pogotovo ukoliko je sklon skakanju na druge;

 • Kavez za pse možeš koristiti pri putovanju kolima sa psom (kavez za pse za stan može se koristiti i kao kavez za pse za auto), pod uslovom da kavez možeš bez problema smestiti u tvoj auto.

 • Kavez za pse može biti od velike koristi u slučaju veterinarske intervencije koja zahteva mirovanje, pogotovo ako se pas na kavez već navikao.

 • Kavez za pse može sprečiti neprijatne situacije ako sa psom ideš kolima na odmor. Ako iznajmljuješ pet-friednly apartman, bilo bi bolje da psa ostaviš u kavezu (ako već ne može sa tobom da ide). Čak iako kod kuće nije destuktivan, pas u novom prostoru, bez svog vlasnika, može patiti od separacione anksioznosti i tako napraviti štetu za koju ćeš kasnije morati da platiš.

Psi su socijalna bića. Psa treba što više da uključiš u porodične aktivnosti. Pored potrebe za kontaktom sa svojim vlasnikom i drugim članovima domačinstva, pas ima potrebu za adekvatnom dvenvnom aktivnošću.

Destruktivnom ponašanju najčešće su skloni psi prepuni energije, koji zbog dosase ne znaju šta će sa sobom. Iako je napravljen od jake žice, bilo je zabeleženih slučajeva gde je pas uspeo da iskrivi žicu i tako ozbiljno ošteti kavez. Isto tako, postoji slučaj gde je pas uspeo da povadi pločice na podu u kupatilu i da ozbiljno ošteti zid, a sve je to uglavnom posledica nedovoljne dnevne aktivnosti. Psa nije dovoljno nahraniti i pomaziti, već mu treba svakakodnevno obezbediti ne samo fizičku, već i mentalnu stimulaciju (njuškanje tokom šetnje, strateške igre za pse, učenje novih komandi i slično).

Kavez za pse se ne sme zloupotrebljavati i ne sme predstavljati vid kazne za ljubimca. Potrubi sa da iskustvo psa sa kavezom bude što prijatnije za njega. To možeš postići na sledeće naćine:

 • Psa treba postepeno navikavati na kavez (ukoliko psa uzimaš iz odgajivačnice, velika je šansa da se tamo već navikao na bosk za pse, što automatski olakšava njegovo prihvaćenje kaveza);

 • Prvih dana, vrata od kaveza treba stalno da budu otvorena i da pas samostalno u njega ulazi i izlazi. Stavljanjem posude sa hranom u kavez, ubavicanje igračkica i poslastica, motivisaće psa ga u kavez samostalno ulazi;

 • Sa zatvaranjem kaveza treba početi postepeno, prvo ga zatvarati na par minuta, a tokom vremena taj period polako produžavati;

 • Psa ne treba odmah pustiti ako počne da cvili, već treba sačekati da sa time prestane. Ako se pusti napolje čim zacvili, naučiće da na taj način može dobiti to što želi, a takvo ponašanje sigurno ne želiš kod svog psa;

 • U kavezu za pse uvek mora biti sveža voda. Ukoliko je pas sklon prosipanju vode, posuda koja se može vezati za samu konstrukciju kaveza može biti rešenje;

 • Postavi u kavez za pse udoban krevet za psa;

 • Ubaci u kavez za pse njegovu omiljenu igračku;

 • Pored klasične igračke, u kavez za pse bi mogao ubaciti lopticu iz koje ispadaju poslastice tokom igre.

Kratak pregled razloga zbog kojih bi trebao da razmotriš kupovinu kaveza za pse:

 • Obezbeđuje bezbedan kutak za tvog ljubimca kada nisi u mogućnosti da nadgledaš njegovo ponašanje, npr kada si na poslu;
 • Sprečava uništavanje nameštaja, pregrizavanje kablova i samo povređivanje psa;
 • Doprinosi bržoj izgradnji dobrih navika kod tvog psa;
 • Može da ublaži simptom separacione anksioznosti, pogotovo kada pas počne kavez da doživljava kao svoju jazbinu, tj svoj siguran kutak;
 • Može biti od velike koristi kada imaš goste, naročito ukoliko ne vole ili se plaše psa;
 • Možeš ga poneti na put kako bi bio siguran da pas neće napraviti štetu gde god da noćite;
 • Sklopiv je, lako prenosiv i zauzima malo prostora pri odlaganju;
 • Može osigurati neophodno mirovanje psa nakon veterinarske intervencije;
 • Može pomoći u bržem učenju psa gde da vrši nuždu, pošto psi izbegavaju da vrše nuždu blizu mesta gde spavaju;
 • Kada ti više ne bude bio potreban, možeš ga lako prodati kao polovnog;

NAPOMENA: Kada ostavljaš psa u kavezu za pse, obavezno mu skini ogrlicu. Kako to nikada ne bi zaboravio da uradiš, neka ti u naviku pređe da mu skineš ogrlicu čim se vratite iz šetnje. Ogrlica za pse može imati kobne posledice po tvog psa, jer se može zakačiti za sam kavez pri čemu može doći do davljenja psa.

Online prodavnica

Transporteri za pse

Trixie žičani kavez za pse BESPLATNA DOSTAVA

7,290 Din16,290 Din

Sklopivi kavezi za male i velike pse

-5%

Transporteri za pse

Crni Trixie žičani kavez za pse BESPLATNA DOSTAVA

8,790 Din19,790 Din

Sklopivi kavezi za male i velike pse