Razmišljate o kupovini/ usvajanju psa?

Kupovina/ usjavanje psa po prvi put može biti velika avantura, ali istovremeno i veliki izazov. Pas predstavlja dugoročnu obavezu. U zavisnosti od rase koju nabavljate, narednih 10 – 20 godina bićete vlasnik tog psa.

Kupovina/ usjavanje psa ne treba da bude impulsivna reakcija, već dobro promišljena odluka. Zato, od krucijalne je važnosti da ste sve u vezi kupovine/ usvajanja psa dobro razmotrili pre nego što donosete konačnu odluku o nabavci psa.

Držanje psa, iako uglavnom zabavno, isto tako može biti skupo. Istovremeno, pas zahteva da mu se posveti pažnja i vodi briga o njemu, što podrazumeva preuzimanje na sebe jedne sasvim nove obaveze koja će postati sastavni deo Vaše svakodnevnice. Ovom odlukom Vi praktično postajete roditelj tog psa.

Slatko i umiljato štene će eventualno odrasti u odraslog psa čije će se potrebe tokom odrastanja menjati, što od Vas može zahtevati dodatno vreme i više uloženog truda.

Pre nabavljanja psa, treba da razmotrite da li želite da kupite štene ili da možda kupite/ usvojite odraslog psa. Takođe treba doneti odluku i o rasi psa koju želite.

Ukoliko nemate dovoljno vremena da se posvetiti dresuri i socijalizaciji šteneta, nabavljanje odraslog psa može biti bolje rešenje.

Pri izboru rase, potrebno je da se što više informišete. Različite rase imaju različiti temperament, različite potrebe, različite prednosti i mane. Karakter psa je mnogo važniji nego njegov izgled.

Pas će defitivno promeniti Vaš životni stil. Ukoliko ste navikli na izležavanje ispred TV-a posle posla, na tu naviku ćete morati zaboraviti pošto je izvođenja psa u šetnju prva stvar koju ćete morati obaviti po povratku kući.