Trčanje sa psom

Trčanje sa psom

Trčanje sa psom je zabavan način da provedeš vreme sa svojim ljubimcem i da učvrstiš odnos koji imaš sa njim. Uz to, trčanje sa psom može biti dodatni izvor motivacije, jer je uvek zanimljivije kada ne trčiš sam.

Razlozi zašto da trčiš sa tvojim psom

Trči i zabavi se

Trčanje je odličan način za zbližavanje sa psom, pogotovo ako ne provodite dosta vremena zajedno. Trčanje sa psom je zabavnije nego da trčiš sam, a može biti i pozitivnije iskustvo nego trčanje sa prijateljem, pogotovo onim koji je sklon zabušavanju i neprekidnom razgovoru.

Ubij dve muve jednim udarcem

U zavisnosti od rase i uzrasta, neki psi zahtevaju dosta fizičke aktivnosti. Ako imaš takvog psa, trčanje sa psom će ga više istrošiti nego šetnja, a ti ćeš istovremeno odraditi svoj trening.

Trčanje doprinosi jačanju kostiju i mišića

Trčanje doprinosi jačanju mišića donjeg dela tela, ali isto tako pogađa abdominalne mišiće i pojedini mišiće u gornjem delu tela (zbog kretanja ruku). Kod pasa, svi mišići se angažuju tokom trčanja.

Najbolji partner za trčanje

Zabavnije je da trčiš sa psom nego da trčiš sam.

Pas je uvek motivisan

Entuzijazam tvog psa prema trčanju može pozitivno uticati na tvoju motivaciju.

Dobro je za tvoj imun sistem

Psu je nebitno da li pada kiša ili sneg. Trčanje po ovakvom vremenu može doprineti jačanju tvog imuno sistema.

Bićeš aktrakviniji

Ljudi koje se bave sportom ostavljaju pozitivniji utisak na druge. Oni koji vole pse, a uz to provode vreme sa njima, ostavljaju još bolji utisak. Muškarac koji trči sa psom može biti pravi magnet za žene.

Živi u trenutku

Trčanje je odličan način da se fokusiraš na trenutak i zaboraviš na sve probleme koji te pritiskaju.

Oboje ćete se osećati odlično

Pored mnogobrojnih koristi po tvoje telo, trčanje je odličan način da izbaciš iz sebe negativnu energiju. Psu je dnevno neophodna određena doza fizičke aktivnosti, a trčanje je idealan način da se dosta istroši. Sa razlogom se kaže da je umoran pas srećan pas.

Mirniji kod kuće

Pas koji ne dobija dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana sklon je pravljenju nereda u stanu. Ukoliko psa adekvatno izmoriš, manja je verovatnoća da će praviti gluposti kada ostane sam.

Prilika za flert

Veća je verovatnoća da ćeš upoznati potencijalong partnera ako trčiš sa psom. Mnogo je lakše uspostaviti komunikaciju kada je pas prisutan, pogotovo zato što su mnogi da sami priđu psu i pomaze ga.

Uštedi novac

Pas koji je fizički aktivan nema problema sa viškom kilograma i u boljem je zdravstenom stanju, pa samim time posete veterinaru neće biti česte. Pošto kardio aktivnost, poput trčanja, pozitivno utiče na zdravlje kardio vaskularnog sistema, oboje ćete ubrati korist od trčanja.

Postoje neke stvari na koje treba da obratiš pažnju pre nego što se odlučiš da ti pas bude partner za trčanje. Ignorisanjem ovoga može prouzrokovati negativne posledice kako za tebe, tako i za tvog psa, pa se strogo savetuje da ispoštuješ ove smernice.

Konsultuj se sa veterinarom, pogotovo ukoliko je pas stariji, puniji ili ima neki zdravstveni problem

Povedi računa da je pas sposoban za trčanje na duže staze. Konsultacija sa veterinarom je obavezna. Manji psi sa kraćom njuškom, poput mopsa i buldoga, nisu adekvatan partner za trčanje. Takođe veći psi sa kraćom njuškom, poput nemačkog boksera, teško podnose toplo vreme pa bi trčanje sa bokserom trebalo da se ograniči na vreme kada su temperature nešto niže (leti rano ujutru). Rase koje mogu bolje da podnesu duže distance su haski, koli, labradori…

Trčanje može negativno uticati na mlade pse, čije su kosti još uvek u fazi razvoja. Nije preporučljivo da trčiš sa psom pre nego što napuni jednu i po godinu.

Konsultuj se sa svojim doktorom, pogotovo ukoliko tek počinješ režim treninga

Sistematski pregled, kao i test opterećenja srca (ergometrija) mogu ti dosta toga reći o tvom opštem zdravstvenom stanju. Ako se do sada nisi bavio nekim sportom i nisi redovno trenirao, nemoj ovaj korak preskočiti.

Trčanje pre jela ili najmanje dva sada posle

Pusti da prođe najmanje dva sata od kada ste oboje jeli. Idealno vreme za trčanje je rano ujutru, kada su oboma stomaci prazni.

Mladi pas ne treba da bude izložen napornim fizičkim aktivnostima

Pas ne bi trebao da počne sa trčanjem pre nego što napuni jednu i po godinu, tj pre nego što se završi proces rasta. Naporna fizička aktivnost, poput trčanja, može ostaviti negativne posledice po njegove kosti i zglobove ako se tračanjem sa psom krene ranije.

Nabavi povodac za trčanje sa psom

Povodac za trčanje sa psom ima veliku prednost zato što se vezuje oko tvog struka, pa samim time nema potrebe da ga držiš u ruci. Postoje i povoci za trčanje koji imaju integrisani absorber šoka, kao i oni gde se pas oslobađa u slučaju naglog cimanja kako bi se sprečio tvoj pad. Torbica oko struka, sa džepovima za odlaganje i vodu, koja ima integrisani povodac za trčanje može biti idealno rešenje.

Am je bolji od ogrlice

Za trčanje sa psom, am je bolje rešenje nego ogrlica. Pored toga što je udobnij za tvog psa, ne može ga povrediti u slučaju naglog cimanja, što nije slučaj sa ogrlicom koja vrši pritisak na vrat.

Počni polako

Sasvim je u redu ako prvih dana više hodate nego što trčite. Nemoj da se opterećuješ vremenom i distancom koju ćete preći, već se fokurisaj na postepenu izgradnju nove navike za oboje.

Verovatno će trebati malo vremena da se pas navikne da trči pored tebe. U startu mu to može biti previše zabavno. Možda će hteti da trči na drugu stranu, ili će možda početi da vuče povodac. Kako god da se ponaša, buti strpljiv i postepeno ga uvodi u režim trčanja sa tobom. Prvih par puta možda nećeš istrčati koliko si želeo, ali nemoj da te to brine. Neka ti cilj bude da se pas što pre navikne na novu aktivnost koja će oboma dugoročno mnogo značiti.

Za trčanje na duže staze, flašica sa vodom i sklapajuća posuda za vodu za pse biće od koristi oboma.

Trčanje po toplom vremenu nije preporučljivo, pogotovo za pse sa kratkom njuškom. Nemački bokser se previše zagreje sa temperaturama preko 20 stepeni. Tokom letnjih dana, idealno vreme za trčanje sa psom jeste rano ujutru, ili kasno uveče, pod uslovom da ni ti periodi dana nisu praćeni visokim temperaturama.