Trčanje sa psom

Trčanje sa psom

Trčanje sa psom je zabavan način da provedete vreme sa svojim ljubimcem i da učvrstite odnos koji imate sa njim. Uz to, trčanje sa psom može biti dodatni izvor motivacije, jer je uvek zanimljivije kada ne trčite sami.

Razlozi zašto da tričite sa svojim psom

Trčite i zabavite se

Trčanje je odličan način za zbližavanje sa psom, pogotovo ako ne provodite dosta vremena zajedno. Trčanje sa psom je zabavnije nego da trčite sami, a može biti i pozitivnije iskustvo nego trčanje sa prijateljem, pogotovo onim koji je sklon zabušavanju i neprekidnom razgovoru.

Dve muve jednim udarcem

U zavisnosti od rase i uzrasta, neki psi zahtevaju dosta fizičke aktivnosti. Ako imate takvog psa, trčanje sa psom će ga više istrošiti nego šetnja, a Vi ćete istovremeno odraditi svoj trening.

Trčanje doprinosi jačanju kostiju i mišića

Trčanje doprinosi jačanju mišića donjeg dela tela, ali isto tako pogađa abdominalne mišiće i pojedini mišiće u gornjem delu tela (zbog kretanja ruku). Kod pasa, svi mišići se angažuju tokom trčanja.

Najbolji partner za trčanje

Zabavnije je da trčite sa psom nego da trčite sami.

Pas je uvek motivisan

Entuzijazam Vašeg psa prema trčanju može pozitivno uticati na Vašu motivaciju.

Dobro je za imun sistem

Psu je nebitno da li pada kiša ili sneg. Trčanje po ovakvom vremenu može doprineti jačanju Vašeg imuno sistema.

Bićete aktrakviniji

Ljudi koje se bave sportom ostavljaju pozitivniji utisak na druge. Oni koji vole pse, a uz to provode vreme sa njima, ostavljaju još bolji utisak. Muškarac koji trči sa psom može biti pravi magnet za žene.

Živite u trenutku

Trčanje je odličan način da se fokusirate na trenutak i zaboravite na sve probleme koji Vas pritiskaju.

Oboje ćete se osećati odlično

Pored mnogobrojnih koristi po Vaše telo, trčanje je odličan način da izbacite iz sebe negativnu energiju. Psu je dnevno neophodna određena doza fizičke aktivnosti, a trčanje je idealan način da se dosta istroši. Sa razlogom se kaže da je umoran pas srećan pas.

Mirniji kod kuće

Pas koji ne dobija dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana sklon je pravljenju nereda u stanu. Ukoliko psa adekvatno izmorite, manja je verovatnoća da će praviti gluposti kada ostane sam.

Prilika za flert

Veća je verovatnoća da ćete upoznati potencijalong partnera ako trčite sa psom. Mnogo je lakše uspostaviti komunikaciju kada je pas prisutan, pogotovo zato što su mnogi skloni sami da priđu psu i pomaze ga.

Ušteda novca

Pas koji je fizički aktivan nema problema sa viškom kilograma i u boljem je zdravstenom stanju, pa samim time posete veterinaru su ređe. Pošto kardio aktivnost, poput trčanja, pozitivno utiče na zdravlje kardio vaskularnog sistema, oboje ćete ubrati korist od trčanja.

Postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju pre nego što se odlučite da Vam pas bude partner za trčanje. Ignorisanjem ovoga može prouzrokovati negativne posledice kako za Vas, tako i za Vašeg psa, pa se strogo savetuje da ispoštujete ove smernice.

Konsultujte se sa veterinarom, pogotovo ukoliko je pas stariji, puniji ili ima neki zdravstveni problem

Povedite računa da je pas sposoban za trčanje na duže staze. Konsultacija sa veterinarom je obavezna. Manji psi sa kraćom njuškom, poput mopsa i buldoga, nisu adekvatan partner za trčanje. Takođe veći psi sa kraćom njuškom, poput nemačkog boksera, teško podnose toplo vreme pa bi trčanje sa bokserom trebalo da se ograniči na vreme kada su temperature nešto niže (leti trčati rano ujutru). Rase koje mogu bolje da podnesu duže distance su haski, koli, labradori…

Trčanje može negativno uticati na mlade pse, čije su kosti još uvek u fazi razvoja. Nije preporučljivo da trčite sa psom pre nego što napuni jednu i po godinu.

Konsultujte se sa svojim doktorom, pogotovo ukoliko tek počinjete režim treninga

Sistematski pregled, kao i test opterećenja srca (ergometrija) mogu Vam dosta toga reći o Vašem opštem zdravstvenom stanju. Ako se do sada niste bavili nekim sportom i niste redovno trenirali, nemojte ovaj korak preskočiti.

Trčanje pre jela ili najmanje dva sada posle

Pustite da prođe najmanje dva sata od kada ste oboje jeli. Idealno vreme za trčanje je rano ujutru, kada su oboma stomaci prazni.

Mladi pas ne treba da bude izložen napornim fizičkim aktivnostima

Pas ne bi trebao da počne sa trčanjem pre nego što napuni jednu i po godinu, tj pre nego što se završi proces rasta. Naporna fizička aktivnost, poput trčanja, može ostaviti negativne posledice po njegove kosti i zglobove ako se sa tračanjem krene ranije.

Nabavite povodac za trčanje sa psom

Povodac za trčanje sa psom ima veliku prednost zato što se vezuje oko Vašeg struka. Postoje i povoci za trčanje koji imaju integrisani absorber šoka, kao i oni gde se pas oslobađa u slučaju naglog cimanja kako bi se sprečio Vaš pad. Torbica oko struka, sa džepovima za odlaganje i vodu, koja ima integrisani povodac za trčanje može biti idealno rešenje.

Am je bolji od ogrlice

Za trčanje sa psom, am je bolje rešenje nego ogrlica. Pored toga što je udobniji za psa, ne može ga povrediti u slučaju naglog cimanja, što nije slučaj sa ogrlicom koja vrši pritisak na vrat.

Počnite polako

Sasvim je u redu ako prvih dana više hodate nego što trčite. Nemojte da se opterećujete vremenom i distancom koju ćete preći, već se fokusirajte na postepenu izgradnju nove navike za oboje.

Verovatno će trebati malo vremena da se pas navikne da trči pored Vas. U startu mu to može biti previše zabavno. Možda će hteti da trči na drugu stranu, ili će možda početi da vuče povodac. Kako god da se ponaša, butite strpljivi i postepeno ga uvodite u režim trčanja sa Vama. Prvih par puta možda nećete istrčati koliko ste želeli, ali nemojte da Vas to brine. Neka Vam cilj bude da se pas što pre navikne na novu aktivnost koja će oboma dugoročno mnogo značiti.

Za trčanje na duže staze, flašica sa vodom i sklapajuća posuda za vodu za pse biće od koristi oboma.

Trčanje po toplom vremenu nije preporučljivo, pogotovo za pse sa kratkom njuškom. Nemački bokser se previše zagreje sa temperaturama preko 20 stepeni. Tokom letnjih dana, idealno vreme za trčanje sa psom jeste rano ujutru, ili kasno uveče, pod uslovom da ni ti periodi dana nisu praćeni visokim temperaturama.

Online prodavnica

-400 din

Povoci za pse

Trixie povodac za  trčanje sa psom za male i srednje pse

Original price was: 2,090 Din.Current price is: 1,690 Din.

Povodac 1.2 m/ 15 mm

Povoci za pse

Trixie povodac za  trčanje sa psom za srednje i velike pse

2,090 Din

Povodac 1.20 - 1.50 m/ 25 mm

2,890 Din

Povodac 1.15 - 1.5 m/20 mm

Povoci za pse

Trixie povodac za trčanje sa psom za srednje i velike pse sa šok apsorberom

3,790 Din

Povodac 1.1 - 1.5 m/ 20 mm